Kategórie
 
 
 
 
 

Môžem dať papuče do práčky?

Papuče vždy boli a aj budú súčasťou nášho domáceho komfortu. Dvojnásobne to platí v zimných mesiacoch, kedy sa už po byte či po dome často nemôžeme prechádzať naboso. Počas víkendov, dovoleniek či home officov sa pohodlná obuv stáva naším parťákom. Očakáva sa od nej pohodlie, to, že sa bude ľahko obúvať aj vyzúvať a samozrejme aj patrične zohreje.

Ak si svoje pohodlné papuče obľúbite a nechcete sa ich hneď pri prvom znehodnotení, znečistení vzdať, je len samozrejmé, že ich môžete zachrániť tým, že ich vyčistíte a vyperiete. Poviete si, sú to len papuče, hodím do práčky a vybavené. Väčšina papúč je z textilného materiálu alebo z vlny, teoreticky sa nič nemôže stať. Teoreticky! Sú však modely – a je ich väčšina, ktoré v práčke točiť neodporúčame.

Keď sú Vaše obľúbené papuče z materiálov ako froté alebo bavlna, môžu ísť do práčky so studenou aj teplou vodou na miernom cykle. Pokiaľ nemajú hustú gumenú podrážku. Po vypratí je ideálne nechať ich uschnúť na slnku.

Pri drvivej väčšine papúč ale platí, práčke sa vyhnite, najmä kvôli zmršťovaniu materiálu a eventuálne poškodeniu bubna. Detto pri už spomínaných papučiach s gumenou podrážkou, semišových papučiach a tých, ktoré majú podšívku z umelej kožušiny.  

Hlavným cieľom správnej starostlivosti o Vašu domácu obuv je predĺžiť jej životnosť. Preto je dôležité dbať na to, čím ju čistíte a aké metódy používate. Aj keď to závisí od konkrétneho materiálu a štýlu, je viac než pravdepodobné, že všetky potrebné inštrumenty už doma máte.

Na odstránenie nečistôt, škvŕn a zafarbenia z papúč budete potrebovať:

• Plastovú vaničku alebo veľkú misu

• Tekutý prací prostriedok alebo saponát na riad

• Sódu bikarbónu

• Mäkkú čistú zubnú kefku

• Kefku s nylonovými štetinami (niekedy nazývaná kefa na semiš)

• Jemné odličovacie obrúsky alebo detské obrúsky

• Niekoľko čistých handričiek

• Veľký uterák

Kondicionér na kožu príde vhod, ak pracujete so semišovou, nubukovou alebo usňovou kožou. Tieto prípravky nájdete aj v našich predajniach Robel a online.

Látkové papuče - ručné pranie

Ak idete prať zvršok z froté, mikrovlákna, bavlny či žinilky, postupujte nasledovne:

1. Začnite utieraním podrážky, aby ste sa zbavili prebytočnej špiny. Bude fungovať vlhká handra, utierka na odstraňovanie make-upu alebo detský obrúsok.

2. Ak má zvršok výrazné škvrny alebo fľaky (nehovoríme o jednoduchom znečistení alebo sfarbení), je najlepšie materiál vopred pripraviť. Škvrny pokropte niekoľkými kvapkami saponátu alebo tekutého pracieho prášku potom ho jemne pretrite tam a späť čistou vlhkou handričkou. Nechajte pôsobiť aspoň pol hodiny.

3. Naplňte veľkú misku alebo vaničku vlažnou vodou, pridajte výdatné množstvo saponátu na riad alebo jemného čistiaceho prostriedku.

4. Papuče ponorte do mydlovej zmesi.

5. S papučami pod vodou jemne potraste, aby sa znečistený materiál rozvíril. Potom prstami masírujte zvršok a podšívku, aby ste špinu dostali čo najviac von.

6. Nechajte papuče namočené v mydlovom roztoku 20 až 30 minút. Voda by mala po niekoľkých minútach stmavnúť, keď sa znečistenie vymyje.

7. Keď zvršok vyzerá byť čistý, papuče vyberte z vody a opláchnite ich buď pod batériou alebo vo vaničke s čistou vodou. Oplachovanie môže trvať niekoľko minút, kým sa úplne zbavíte peny, ale urobte to precízne, pretože zasušené mydlo ovplyvní mäkkosť textílie.

8. Položte čisté papuče na veľký uterák a omotajte ho okolo nich. Potom jemne zatlačte, aby ste vytlačili prebytočnú vodu.

9. Opatrne svoju domácu obuv vytvarujte, kým je ešte mierne vlhká a uložte ju na relatívne chladnom, vetranom mieste, aby vyschla na vzduchu.

Ak sme hovorili, že väčšine papúč pranie neprospieva, platí to samozrejme aj o sušičke. Nedávajte ich tam, pretože horúci vzduch môže roztaviť lepidlo spájajúce podošvu so stielkou a potenciálne zdeformovať gumu. Látkové zvršky sa navyše teplom môžu zraziť. Pomôcť si môžete fénom, ak však máte dosť času, klasické usušenie na vzduchu je najlepšie.

Pranie semišových papúč

Máte papuče so semišovým zvrškom? Tu je metóda s mydlovou vodou vylúčená, pretože jemný materiál je náchylný na poškodenie vlhkosťou. Všetko, čo budete potrebovať na čistenie je nylonová kefka a trochu kondicionéru na kožu.

Postupujte nasledovne:

1. Začnite jemným prechádzaním kefkou po celom semiši bez akéhokoľvek roztoku, pričom sa zamerajte na škvrny, škvrny a zmenu farby. Suché čistenie môže stačiť na odstránenie všetkých škvŕn, ale ak nie, môžete vyskúšať kondicionér na kožu.

2. Naneste pár kvapiek kondicionéra na kožu na nylonové štetiny a potom ho jemne votrite do zvršku. Podľa potreby môžete aplikovať ďalšie kvapky, ale najlepšie je začať pomaly, aby ste zabránili presýteniu semišu.

3. Všetky zvyšky utrite čistou suchou handričkou.

4. Nechajte svoju domácu obuv vyschnúť na chladnom, vetranom mieste.

Aby ste predišli budúcim škvrnám, zmene farby a poškodeniu vodou, možno budete chcieť použiť aj ochranný sprej alebo olej na topánky, ktorý je na to určený.

Čistenie papúč s umelou kožušinou a papúč z ovčej kože

Huňaté mäkké papučky, ktoré sú v zime na doma ideálne, sa čisteniu, žiaľ, nevyhnú takisto. Je to trochu zložité, ale uskutočniteľné.

1. V prvom rade chcete deodorizovať chlpatý materiál a to tak, že ho výdatne posypete sódou bikarbónou. Takto necháte papuče odstáť až 24 hodín a potom ich dôkladne vytraste.

2. Na čistú vlhkú handričku naneste malé množstvo tekutého pracieho prostriedku, jemného mydla alebo pracieho prostriedku na vlnu.

3. Handričkou jemne prechádzajte po podšívke, zamerajte sa na silne znečistené miesta. Ak máte viac odolných škvŕn, naneste kúsok tekutého mydla na mäkkú zubnú kefku a jemne ho vtierajte na škvrnu, kým tá nezačne púšťať.

4. Keď bude matný materiál vyzerať čistý, prejdite na podšívku ďalšou čistou vlhkou handričkou, aby ste sa zbavili všetkých zvyškov mydla.

5. Domácu obuv umiestnite na chladné, dobre vetrané miesto a nechajte ju uschnúť na vzduchu.

Huňaté papuče sa dajú sušiť fénom na najnižšom stupni teploty, aby sa opäť našuchorili, zdvihli. Nadmerné teplo však môže poškodiť umelú kožušinu, takže ak máte pochybnosti, držte sa sušenia na vzduchu.

Na záver jedna rada nad zlato – udržiavajte svoje papuče v dobrej kondícií čo najdlhšie. Domáca obuv je totiž po psovi najvernejší priateľ človeka :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia