Kategórie
 
 
 
 
 

Nie je koža ako koža – viete, čo si obúvate?

Kožené topánky sú ideálnymi topánkami asi pre väčšinu zákazníkov a zákazníčok. Hovorí sa, čím kvalitnejší zvršok obuvi, tým vyššia cena. Nie je však koža ako koža. Keď si podrobne prečítate info o materiálovom zložení svojho nového modelu, dozviete sa veľa zaujímavého. Čo Vám prezrádzajú piktogramy?

V prvom rade si ujasníme, čo je to zvršok: Je to prvá časť obuvi, ktorú si všimnete. Je to vrchná, viditeľná časť topánky, ktorá Vám ako nádejnému nositeľovi / nositeľke prezradí všetko – na aký účel je obuv určená, aký materiál je použitý, dizajn, strih.  Zo zvršku je jasné, či ide o športovú obuv, spoločenskú obuv alebo obuv na voľný čas.

Useň, prírodná koža, je považovaná za materiál s dokonalými vlastnosťami pre obuvnícky priemysel.  Prírodné kože pritom rozlišujeme ako bravčové, hovädzie, kozie, teľacie či z reptílií (krokodíl). Prírodná koža má skvelé absorpčné schopnosti, je priedušná a mäkká, preto sa aj ľahko prispôsobuje nohe a výrobnému kopytu. Usňové kože možno ďalej rozdeliť do podkategórií:

Hladká lícová useň – disponuje jemným štruktúrovaným povrchom s malými pórmi. Povrch môže byť v matnom alebo lesklom prevedení, podľa spracovania. Je mäkká a priľnavá. Koža sa opaľuje pridaním chrómu a prefarbuje. Povrch je orezaný, čo znamená, že póry sú uzavreté mnohými tenkými vrstvami. Vďaka tomu je kožená topánka takmer nedotknuteľná vlhkosťou a nečistotami. Samozrejme, za predpokladu, že je obuv ošetrovaná vhodnými obuvníckymi prípravkami.

Lakovaná useň – už podľa názvu ide o useň s vysoko lesklým hladkým povrchom po lakovej úprave. Takýto materiál zvršku je veľmi citlivý na mechanické poškodenie, chlad a vlhkosť

Semiš (velúr) – useň sa brúsi po rube, na povrchu zostáva dlhší vlas. Tiež nie je vhodný do vlhkého prostredia, jeho odolnosť je však vyššia v porovnaní s bratom - nubukom.

V prípade semišu hovoríme o drsnom povrchu. Koža, získaná priamo zo strany „od mäsa“, sa po strednom sušení spracuje brúsnym papierom. Potom ju možno podľa želania vyfarbiť a vytvoriť tak dokonalý vzhľad.

Už pre spomínanú citlivosť na počasie – oproti hladkej koži – by mal byť semiš pred prvým nosením ošetrený impregnačným sprejom. Hrubé znečistenie možno ľahko odstrániť pomocou na to určených jemných kefiek alebo hubiek s trochou vody. Potom treba topánky umiestniť na teplé miesto, aby sa vysušili. Uistite sa, že topánka nestratila pôvodný tvar.

Semiš sa objavuje často v teniskách alebo v pracovných rukaviciach. V oboch prípadoch hrá úlohu ochranná funkcia a silná priedušnosť tohto typu kože. Semiš má dobre otvorené póry, pot môže veľmi jednoducho migrovať. Odvádzanie vlhkosti je práve pri teniskách žiadúce.

Nubuk – useň sa brúsi po líci. Nubuk ma kratší vlas, pri dotyku prstom sa zmení jeho štruktúra. Nubuk v porovnaní so semišom je viac matný a mäkší.

Brúsenie dodáva nubuku zamatový povrch. Vďaka tomu je koža veľmi jemná na dotyk a zvyšuje sa jej priedušnosť. Nubuk, stenčený brúsením, je výrazne citlivejší na nepriaznivé vplyvy zvonku. Je výrazne znížená aj jeho odolnosť voči UV žiareniu a farby ľahšie vyblednú (to sa môže stať aj pri semiši). Môže to byť spôsobené brúsnym prachom alebo prebytočným farbivom.

Tu možno ešte spomenúť spodkovú useň, ktorá sa však nepoužíva na zvršok ale na podošvy spoločenskej obuvi. Je citlivá na vlhko a nerovný povrch, preto sa aj spoločenská obuv odporúča výhradne na „indoor“, teda použitie v interiéri. Naopak, pre outdoor, exteriérovú športovú obuv sa používa povrstvená useň. Je to useň, ktorá ma na lícovej vrstve tenký, napr. polyuretánový nános. Vďaka nemu sa zvyšuje životnosť obuvi, ktorá sa aj jednoduchšie udržiava.

Pokiaľ si teda u nás vyberiete kožené poltopánky, semišové tenisky či nubukové členkové čižmy, informujte sa aj o ich správnom ošetrení. V predajniach Robel Shoes & Accessories Vám radi poradíme, ako na to.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia