Kategórie
 
 
 
 
 

Zimná obuv potrebuje starostlivosť

Zimná sezóna je fascinujúca skvelým výberom obuvi, zateplenými čižmami či šnurovacími topánkami. Či už si ich kupujete v tzv. hlavnej sezóne alebo sa zásobujete v zimných výpredajoch, určite sa z každého štýlového kúska tešíte a dúfate, že zimná obuv s Vami prežije čo najviac a najdlhšie.

Zatiaľ čo snehová nádielka prináša radosť deťom či lyžiarom, robí vrásky na tvárach nám všetkým ako nositeľom zimných topánok. Prečo? Pretože topánky môžu v zime premoknúť (a že to nie je nič výnimočné!) a najmä zašpiniť sa od topiaceho sa snehu. Sneh v mestách je totiž len málokedy prírodne čistý a nedotknutý. Na chodníky a cesty sa sype soľ, resp. chemická substancia, ktorá zanecháva na obuvi škaredé fľaky. Ak sa Vám chlorid sodný dostane na čižmy, nielenže ste 5 sekúnd pred infarktom, ale zúfalo hľadáte spôsob, ako znečistenie odstrániť s čo najmenšou možnou kvalitatívnou ujmou. V tomto prípade platí – rozmýšľaj a rýchlo konaj!

Impregnovať, krémovať, chrániť!

Napriek tomu, že dnes Vám už v dobrej predajni s obuvou okrem topánok pani predavačka ponúkne aj prislúchajúci ošetrujúci krém, balzam alebo sprej na ten ktorý druh materiálu, nie vždy jej dobre mienenú radu o ošetrení prijmeme. Zimná obuv  sa, tak ako každá iná obuv, musí pred prvým použitím impregnovať, teda nanesie sa na ňu ochranná vrstva, ktorá má zabrániť preniknutiu vlhkosti a iných škodlivín na zvršok. Impregnácia nie je nikdy stopercentná, ale môže zabrániť väčším poškodeniam.

Ak ste si kúpili čižmy z prírodnej kože v nádeji, že „koža predsa niečo vydrží“, ošetrenie obuvi nepodceňujte. Vplyvom chemického posypu sa môže topánka sfarbiť či zmeniť tvar. Platí to tak pri semiši ako aj nubuku. Nechajte si poradiť, či použiť mastný krém alebo lepší bude sprej.

Keď zimná obuv potrebuje prvú pomoc

Keď sa Vám podarilo Vaše obľúbené topánky zašpiniť, je už každá rada dobrá. Zimná obuv sa nedá len tak hodiť do práčky a vysušiť – treba ísť na ňu opatrne. Tu platí – čím rýchlejší zásah, tým lepšie. Soľ preniká hlboko do štruktúry kože, preto ak nemôžete fľaky odstrániť okamžite, použite ako prvú pomoc vlhké utierky či mokrú handričku s trochou čistiaceho prostriedku (šampón, mydlo). Ak máte poruke prípravok na obuv, o to lepšie!

Po návrate domov treba obuv znovu dôkladne vyčistiť a nechať vysušiť. Môžete ju vystaviť na napínacie háky, aby sa nedajbože počas sušenia nepoškodil tvar. Pri kúpe nových topánok si skontrolujte, či máte k nim materiálový návod, v ktorom je rozpísané nielen zloženie ale aj spôsob ochrany obuvi. Nikdy neviete, kedy sa Vám v zimnom zúfalstve môže zísť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia