Kategórie
 
 
 
 
 

4 kroky, ako vyčistiť semišové topánky

čistenie semišových oranžových lodičiek

Ach, ten semiš... 

Iste ste si neraz povzdychli nad situáciou, kedy ste sa vrátili z prechádzky a vaše topánky zo semišu nevyzerali zrovna najlepšie. Veľmi dobre vieme, že udržiavanie semišových topánok v dobrom stave si vyžaduje trpezlivosť a odhodlanie, pretože zakaždým, keď sa zašpinia, je potrebné ich vyčistiť. 

Semiš je mäkký materiál, ktorý vyzerá elegantne za predpokladu, že je dokonale čistý. Je možné vyčistiť semišovú obuv aj doma? Nech sa páči, ponúkame vám sprievodcu -  ako vyčistiť semišové topánky v 4 krokoch. Najskôr si však povieme, čo všetko na domáce čistenie potrebujete.

Ak sa pýtate, ako vyčistiť semišové čižmy od soli z ciest alebo čím vyčistiť semišové topánky, ktoré prežili letný festival, čítajte pozorne ďalej. Aby ste mohli vyčistiť semišové topánky, musíte mať doma tie správne doplnky, napríklad sprej určený na čistenie semišu. Ďalej budete potrebovať papierovú utierku, ocot, flanelovú handričku a kefu na topánky s mäkkými štetinami.

Čistenie semišových topánok - 4 kroky

1. Prvým krokom pri čistení semišovej obuvi je vyhladenie štruktúry materiálu. To sa dá urobiť špeciálnou kefou na semiš, prípadne obyčajnou kefou s mäkkými štetinami alebo jednoduchou vlhčenou utierkou. 

2. V druhom kroku čistenia sa zamerajte na odstránenie škvŕn na obuvi. Stopy blata a iných nečistôt odstránite bez väčších problémov pomocou handričky. Ak sú škvrny od blata či dažďa stále mokré, buď počkajte, kým zaschnú a až potom sa pustite do čistenia semišových topánok alebo ich osušte papierovou utierkou. Upozorňujeme, že pri výrazných škvrnách na topánkach by ste nemali používať odstraňovače škvŕn, pretože by ste mohli zničiť jemnú textúru materiálu.

3. Tretí krok zahŕňa utieranie semišových topánok flanelovou handričkou alebo papierovou utierkou, ktoré pred tým mierne namočíte do liehového octu zmiešaného s vodou v pomere 1:1.

4. Vo štvrtom kroku vyčistite topánky opäť, tentoraz čistou handričkou a nechajte ich vysušiť. Na záver by ste mali očistenú obuv nastriekať špeciálnym prípravkom, ktorý je určený na semiš a chráni povrch topánok pred poškodením a opätovným znečistením.

Na čo by ste nemali zabudnúť?

Na záver máme pre vás ešte pár cenných rád:

  • pamätajte na to, že semišové topánky nemožno v žiadnom prípade prať v práčke,
  • semiš neznáša kontakt s vodou, preto je najlepšie ho čistiť nasucho alebo pomocou špeciálnych prípravkov určených na tento druh materiálu,
  • ak topánky premočíte, nesušte ich na priamom slnku, môžu vyblednúť, najlepšie je sušiť ich v tmavej a dobre vetranej miestnosti - oplatí sa dať dovnútra aj papier, ktorý zabráni zmene tvaru topánky.

V prípade, že ste fanúšikom semišovej obuvi, nahliadnite do našej ponuky a vyberte si kúsok, ktorý dodá vášmu looku ten správny šmrnc.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia