Kategórie
 
 
 
 
 

5 spôsobov, ako roztiahnuť lodičky

ako roztiahnut lodicky

Keď topánky nesadnú ako Popoluške

Pri objednávaní kožených topánok v internetovom obchode sa každý z nás teší, že mu príde vysnívaná obuv, ktorá nielen splní vizuálne požiadavky, ale sadne na nohu ako uliata. Čo ak sa ukáže, že objednané topánky nesadnú ako krištáľová papučka na Popoluškinu nohu? 

Existuje mnoho domácich rád, ktoré vám povedia, ako roztiahnuť lodičky, sandále či inú obuv vyrobenú z kože. Väčšina z nich je však riskantná alebo si vyžaduje trochu zručnosti. Naše príklady nech slúžia ako návrhy, pretože každý pár topánok je iný a nie je isté, že domáce metódy budú fungovať podľa predstáv a nepoškodia kožu. 

Pozor na bolestivé otlaky alebo alkohol

Azda najznámejšou domácou metódou na vyriešenie problému s názvom, „ako roztiahnuť lodičky“ je ich roztiahnutie nosením. Tento spôsob však môže bolieť! Princíp spočíva v tom, že topánky nosíte dovtedy, kým nepovolia. Nosením tesných topánok po dome niekoľko dní si však môžete privodiť bolestivé odreniny, ktoré vás môžu odradiť od opätovného obúvania rozťahovanej obuvi.

Ďalšou metódou, ako roztiahnuť lodičky je použitie alkoholu. Postup je nasledovný. Alkohol votrite do povrchu topánky a lodičky si obujte. Pôsobením alkoholického roztoku bude koža, z ktorej je lodička vyrobená mäkkšia a citlivejšia. Chceme však upozorniť, že aj keď je táto rada internetom ospevovaná, je riskantná, pretože svetlé kožené topánky môže alkohol nevzhľadne zafarbiť alebo ešte viac poškodiť. 

Hra na teplo a zimu

Mnohé domáce recepty, ako roztiahnuť lodičky odporúčajú použitie vodnej pary. Tento spôsob sa zdá byť menej invazívny než predošlý, no je stále riskantný. Postup rozťahovania je taký, že príliš tesné kožené topánky by mali byť umiestnené nad parou. Horúci a vlhký vzduch by mal spôsobiť, že koža povolí a bude mäkšia a pružnejšia. Potom, rovnako ako v prvom príklade, by sa mala obuv obuť a vynosiť. Tento spôsob môže topánky poškodiť a spôsobiť ich rozlepenie. 

Kde nepomôže teplo, pomôže ľad? Naťahovanie kožených topánok pomocou vreciek na ľad stále získava na popularite. Táto metóda sa čoraz častejšie objavuje v poradniach a ženských programoch, keď sa hovorí o tom, ako roztiahnuť lodičky z kože. Ľadová metóda spočíva v tom, že vrecúška na ľad sa naplnia vodou a po pevnom zviazaní sa vložia dovnútra topánky. Takto naplnené lodičky je potrebné vložiť na niekoľko hodín do mrazničky. Taktiež chceme upozorniť, že tento spôsob môže mať neblahý vplyv na jemnú kožu. Nerozťahujte lodičky v prípade lakovanej obuvi, ktorá nie je určená na použitie pri nízkych teplotách.

Keď nie podomácky, tak ako?

Domácich receptov ako roztiahnuť lodičky je pomerne dosť. Existujú však aj špeciálne prípravky určené na zmäkčenie kože. Ide najmä o peny a prípravky v spreji. Po ich použití sa topánky stávajú pružnejšie a prispôsobujú sa tvaru nohy. 

Aj keď vám predavači odsúhlasia, že daný sprej alebo pena je vhodná na váš typ obuvi, odporúčame sa vždy oboznámiť s obsahom letáku či obalu, aby nedošlo k poškodeniu novo zakúpenej obuvi. Pýtate sa prečo? Nesprávny výber prostriedku môže spôsobiť zmenu farby alebo štruktúry kože. Pred použitím otestujte zmäkčovací prostriedok na malom a sotva viditeľnom kúsku kože topánok pred jeho použitím.

Nerozťahujte, my vám obuv vymeníme

Už viete vďaka našim návodom spôsoby, ako roztiahnuť koženú obuv. Musíme však podotknúť, že žiadna z domácich metód ani zakúpených prípravkov nezaručuje účinnosť správneho natiahnutia obuvi. Okrem rizika poškodenia topánok, takýmto narábaním svojpomocne stratíte aj záruku na obuv zakúpenú v obchode.

Kúpte si preto správnu veľkosť obuvi práve u nás. Ak vám topánky nesadnú, netrápte sa s ich rozťahovaním. Jednoducho obuv zabaľte, pošlite späť a my vám ju ochotne vymeníme. Nahliadnite do našej ponuky a vyberte si topánky, po akých túžite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia