Kategórie
 
 
 
 
 

Ako rýchlo vysušiť topánky efektívne a šetrne

Správna technika sušenia topánok

Hoci sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať, už pri prvých náznakoch vlhkosti je najdôležitejšie odstrániť z topánok vnútorné vložky. Potom môžete začať topánky vysúšať aj zvonku. Použite suchý uterák alebo handru, aby ste topánku zvonku utreli a odstránili z nej nadbytočnú vlhkosť.

Ak je to možné, topánky, rozšnurované tak, aby ste zabezpečili čo najlepšiu cirkuláciu vzduchu, zbavené všetkých vnútorných častí a do sucha utreté, umiestnite na slnko. Prirodzené vyschnutie na slnku je pre topánky najprijateľnejší spôsob sušenia. Slnko totiž nielen vytiahne prebytočnú vlhkosť prirodzeným spôsobom, ale zároveň aj dezinfikuje a odstraňuje nepríjemný zápach.

Ako rýchlo vysušiť topánky na viacero spôsobov

Ak nemôžete topánky nechať vysušiť prirodzene na slnku, môžete použiť fén na vlasy,  ventilátor alebo ich vložiť do sušičky.

Fén na vlasy smerujte do vnútra topánok. Odstránite tak vlhkosť, ale dávajte pozor, aby ste topánky fénovali pri bezpečnej teplote a z optimálnej vzdialenosti. Nepoužívajte príliš vysoké teploty, pretože by ste mohli poškodiť materiály, z ktorých je topánka vyrobená.

Topánky môžete sušiť aj v sušičke, ale vždy sa uistite, že sú na to vhodné. Do sušičky určite nepatria kožené topánky ani topánky s gélovou podrážkou. Topánky do sušičky vkladajte čisté. Vyberte z nich šnúrky a sušte na nízkej, maximálne strednej teplote, 60 minút. Topánky nesušte samotné, vložte aspoň uterák či niekoľko utierok.

Zabráňte vlhkosti ohroziť vaše topánky

Existujú materiály, ktoré dokážu efektívne absorbovať vlhkosť, ak ich vložíte do vnútra topánky. Odporučiť môžeme papier.

Topánky môžete vystlať novinami, papierom alebo kuchynskými utierkami aj pred tým, ako ich mimo sezóny odkladáte do šatníka. Zabezpečíte tak, aby boli neustále suché a udržíte ich v optimálnom stave. Týka sa to hlavne zimných topánok, ktoré odkladáte na väčšiu časť roka.

Odstrániť vlhkosť z topánok, či už preventívne, alebo v čase, keď ste vstúpili do mláky, alebo zmokli, vám pomôže aj obyčajná kuchynská soľ.

Soľ zabaľte do látkového vrecúška. Ak chcete, aby bola absorpčná schopnosť ešte väčšia, použite hrubú soľ. Takisto ju pravidelne kontrolujte a v prípade potreby vrecko naplňte soľou.

Nové techniky vysúšania topánok a prevencia

Infračervené svetlo odstráni vlhkosť z vnútra topánok bez použitia vysokých teplôt, a tým minimalizuje riziko poškodenia materiálu. Odstráni aj nepríjemný zápach. Rovnako efektívny môže byť aj ultrazvuk.

Hoci sú moderné techniky vysúšania topánok rýchle, šetrné k materiálom a bezpečné, nemusia byť celkom dostupné bežnému spotrebiteľovi. Aj preto je dôležité zabezpečiť, aby ste topánku vôbec sušiť nemuseli. Využite impregnačné spreje, ktoré vytvoria na topánke ochranný film. Impregnácia topánku ochráni pred dažďom, špinou a ďalšími vonkajšími vplyvmi a predlžuje aj životnosť obuvi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia