Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vyčistiť tenisky – návod krok za krokom

ako vyčistiť tenisky

Štýlové dámske tenisky sú jedným z tých kúskov, ktoré sa vždy oplatí mať v šatníku. Populárne sú hlavne univerzálne biele tenisky, ktoré ľahko zladíte s akýmkoľvek outfitom. Pri ich výbere zaváži aj materiál. Niekto preferuje kožené, iný zase látkové tenisky.

Tu je návod ako vyčistiť tenisky, aby vyzerali zase ako nové.

Ako vyčistiť tenisky v rukách?

  1. Tenisky najprv očistite od prachu a hrubých nečistôt kvalitnou kefou na topánky. Podrážky a gumové špičky výborne vyčistí aj kryštalická guma.
  2. Pripravte si čistiacu zmes. Použiť môžete teplú vodu zmiešanú s malým množstvom pracieho prostriedku alebo saponátu na riad. Ak nemáte nič iné po ruke, poslúži vám aj šampón na vlasy.
  3. Ak sú špinavé aj šnúrky, vyberte ich a dôkladne ich vyperte v pripravenej mydlovej vode alebo v práčke na jemnom cykle. Nechajte ich voľne vysušiť.
  4. Do čistiacej zmesi namočte kefku s mäkkými štetinami, starú zubnú kefku alebo handričku a celé tenisky nimi vyčistite jemnými krúživými pohybmi.
  5. Ak potrebujete vyčistiť aj vnútorné vložky, vyberte ich z tenisiek, vyčistite ich pripraveným roztokom a nechajte ich vyschnúť.
  6. Celé tenisky nakoniec vysušte suchou utierkou z mikrovlákna alebo mäkkou handričkou.

Ako vyprať biele tenisky v práčke?

Práčka predstavuje veľké riziko pre akúkoľvek druh obuvi. Vaše biele tenisky sa v nej môžu poškodiť alebo zažltnúť. Vo väčšine prípadov preto túto metódu neodporúčame! Ak to však predsa len chcete vyskúšať, tu je zopár tipov ako vyčistiť tenisky v práčke bezpečne:

ako vyprať biele tenisky v práčke

  1. V práčke perte len látkové tenisky a tenisky bez veľkého množstva lepených častí.
  2. Tenisky vložte do ochranného vrecúška na topánky určeného na bezpečné pranie obuvi, alebo ich operte s niečím mäkkým, ako sú napríklad uteráky.
  3. Šnúrky a vložky sa vyperú lepšie, ak ich z tenisiek vyberiete. Do ochranného vrecka ich preto vložte oddelene.
  4. Perte na jemnom cykle pri maximálnej teplote 30°C s použitím normálneho množstva tekutého pracieho prostriedku.
  5. Tenisky, šnúrky a vložky nechajte voľne vyschnúť. Do sušičky ich nedávajte!

Ako vyčistiť biele kožené tenisky?

Životnosť kožených tenisiek predĺžite okrem dobrej starostlivosti aj vhodne zvolenými čistiacimi prostriedkami. Pri malých škvrnách vám postačí navlhčená handrička, no pri hĺbkovom čistení odporúčame použiť špeciálne čistiace mydlo na kožu. Tenisky po vyčistení nezabudnite impregnovať! Praktickou pomôckou je aj kefka na semiš a nabuk, ktorá sa výborne hodí na každodennú údržbu semišových tenisiek.

Ako vyčistiť biele kožené tenisky

Týmto spôsobom sa dokáže postarať o akékoľvek dámske tenisky. Letná sezóna sa blíži. Máte už vyčistené tie svoje?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia