Kategórie
 
 
 
 
 

JE TO TU: SVADBA ! POTREBUJEM TIE PRAVÉ A BIELE ...

svadobne-topanky

Zvláštne však je, že v minulosti biela nebola symbolom svadobného dňa. Ženy mali v tento deň na sebe farby béžových odtieňov a to aj pri šatách a rovnako aj doplnkoch a svadobných topánkach. Práve tieto farby dodávali doplnkom, ako i obuvi, to ,,niečo navyše“.

Druhou, pre mňa veľmi netradičnou, no v minulosti obľúbenou farbou bola modrá.

Modrá bola totiž v tej dobe v Anglicku vnímaná ako farba čistoty. Biela farba sa v spojení so svadbou prvýkrát objavila až v polovici 19. storočia. Presnejšie sa písal rok 1840, keď sa kráľovná Viktória rozhodla pre biele prevedenie svadobných šiat a doplnkov.

Na Slovensku je história svadobných šiat tiež veľmi rôznorodá a líšila sa v závislosti od obce alebo oblasti. Tekovské dievčatá uprednostňovali šaty tmavých farieb, kdež to u nás na Horehroní sa objavovali najčastejšie biele šaty s ružencom na krku.

Dnes sa väčšina žien Európy a Ameriky v tento deň fixuje na bielu farbu, pretože tá sa tu časom stala symbolom svadobného dňa.

Ako teda vybrať správne topánky a užiť si svadobný večer plným dúškom?

V prvotnom uvažovaní by ste sa pri výbere svadobných lodičiek  mali fokusovať na základné piliere : pohodlie, správna veľkosť a stabilita.

Ak sú vám lodičky  málo pohodlné, skúste použiť napríklad gélové vložky, ktoré dokážu zredukovať menšie nedostatky. Ale aj tak! Myslite v prvom rade na komfort, ktoré vám topánky ponúknu. Veď v nich musíte vydržať celú noc... A ešte jeden malý trik. Ak vyberiete topánky s dostatočným predstihom, máte čas aby ste si na ne zvykli, poprípade aby ste si ich trochu rozchodili. Večerné tréningy pred televíznymi novinami Vám stopercentne zaručia, že v deň svadby budete kráčať k oltáru istejšia.

Ďalším veľmi dôležitým aspektom je správna veľkosť. Neverili by ste koľko škody dokáže za večer napáchať 1 chýbajúci milimeter. Vlastne ak si spomeniete na pár rán po dobrých večierkoch, asi sa rozpamätáte. A teraz zdvihnú ruky všetky tie, ktoré už niekedy tancovali na rodinnej oslave alebo firemnom večierku bosé.

Preto pri výbere veľkosti záleží aj na strihu a typu lodičky. Nemali by vám pri chôdzi na žiadnom mieste šúchať o nohu, alebo napríklad medzi pätou a koncom topánky môže pri rôznych modeloch vzniknúť priestor, čo nie je vôbec známkou pretancovanej noci.

A nakoniec stabilita. To je bod, ktorý Vám zaručí pocit sebavedomia. Ak ste sa rozhodli pre netradične ladenú svadbu v prírode, prispôsobte tomu aj svoju obuv a siahnite po nízkych topánkach. Určite oceníte, čas ušetrený odstraňovaním blata a kusov trávnika zo svojich opätkov.

A ako na podpätky?

S podpätkami by sme odporúčali zvoliť cestu rozumného rozhodovania. Hlavne ak nie ste (či skôr vaša noha) na vysoký opätok zvyknutá. Pokiaľ však lodičky patria k vášmu každodennému outfitu a noha je na sklon lodičky zvyknutá, s čistým svedomím siahnite aj po tejto verzii.

Dbajte, ale aj na to, aby ste neboli vyššia ako ženích!

Ak však nie ste fanúšičkou vysokých topánok, môžete zvoliť niečo menej vysoké, no trošku viac netradičné, či ,,cool“. Vraví sa, že ideálna výška podpätku na takúto príležitosť je 3 – 5 cm.

Napríklad obrovským trendom sa za posledné roky stali klasické biele plátenky, ktoré s elegantnými svadobnými šatami tvoria naozaj veľmi zaujímavé kontrastné spojenie.

Áno; čítate správne, biele plátenky, či biele tenisky k svadobným šatám zakázané nie sú! Dokonca na internete nájdete už aj niekoľko umelcov, ktorí sa venujú vyslovene kresleniu svadobných motívov priamo na plátenky či tenisky a vytvárajú tak krásnu spomienkovú záležitosť. 

Čo sa týka všeobecných svadobných trendov pre rok 2023, prvenstvo si drží takzvané púšťanie bubliniek, kedy šampanské steká po pyramíde z pohárov. Svoju pozíciu potvrdili aj svadby v exteriéri, ktoré sa pre tento rok stanú úplným hitom (tak nezabudni zohnať družičku, ktorá bude mať na starosti tenisky). Možnosťou sú však aj varianty ako baleríny, či mokasínové topánky (daddyshoes), ktoré tento rok budú rovnako úplným hitom. Farebne sa budú trendy držať pri farbách zemitých, zelených, béžových a sivých. A v dekoráciách sa objaví veľa sezónnych kvetov a moderné budú aj prírodné kútiky, či malé chill out zóny v priestore kde sa svadba odohráva.

Nech sa už teda rozhodnete pre akúkoľvek verziu svojho svadobného dňa, nezabudnite, že tie pravé svadobné lodičky možno nájdete aj v našom e-shope www.robel.sk .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia