Kategórie
 
 
 
 
 

Máte široké chodidlá? Aj Vám môže obuv presne sadnúť!

Všetky príbehy o topánkach začínajú pri Popoluške. Môžeme pokojne povedať, že aj ten náš, dnešný. Príbeh o širokých chodidlách a o tom, ako si vybrať správnu obuv pre svoje nie celkom „tabuľkové“ nohy.

Popoluška mala podľa všetkého príliš úzke chodidlá (v našich veľkostiach by sme ju označili písmenom E). Ostatné dámy, ktoré si princ nevybral, by sa očividne zmestili do štandardnej európskej šírky G alebo rozšírenej veľkosti H. Popoluškine sestry by vďaka nesprávnemu výberu topánky pravdepodobne trpeli otlakmi, kŕčmi v nohách či v extrémnom prípade hrčami na chodidlách. Pri príliš úzkych topánkach sa zvyšuje možnosť potenia a riziko bakteriálnej infekcie. Na druhej strane, ak sú Vaše topánky príliš široké, nezabezpečia Vašu nohu správne, to spôsobí trenie pri chôdzi a môže viesť k poraneniam a pľuzgierom. Kde je teda tá správna cesta? Úchop prstov v topánke musí byť správny, ak sa chcete vyššie spomínaným neduhom vyhnúť.

Rovnaké číslo topánok, rôzny tvar nôh

Dve osoby s rovnakým číslom topánok nikdy nemajú nohy identické. To, čo sadne jednej nositeľke (nositeľovi), nemusí sadnúť tej druhej (druhému). To, ako Vám tá ktorá topánka sadne, ovplyvňuje tvar Vašich nôh. Špeciálne na to vplýva šírka chodidla vpredu, v oblasti prstov (najširšie miesto), obvod nartu (priehlavku) a samozrejme aj šírka päty.

Široké chodidlá vyžadujú široké kopyto, zatiaľ čo tie s vysokou klenbou potrebujú flexibilné zapínanie, aby sa pohodlne nosili.

Ako správne zmerať šírku chodidla?

Postupujte nasledovne:

1. Omotajte si meter okolo najširšej časti bosého chodidla.

2. Položte nohu na zem, ako keby ste stáli normálne.

3. Označte si na páske šírku chodidla v milimetroch.

4. Toto meranie použite na určenie šírky obuvi, ktorú potrebujete.

Nezabúdajte na to, že širšia noha nemusí znamenať, že si musíte kvôli komfortu kúpiť aj číslo s väčšou dĺžkou. Šírka by Vám v tomto prípade síce sedela, ale topánka by bola voľná a nepohodlná. Zamerajte sa na výber obuvi so štandardnou vnútornou dĺžkou stielky ale rozšíreným chodidlom v niektorej zo spomenutých kritických oblastí. Najmä prsty musia mať v prednej časti dostatok priestoru. V opačnom prípade sa Vám to vypomstí na už spomínanom tŕpnutí nôh, bolesti, zarastaní nechtov, vznikajú kurie oká. Pri týchto problémoch bude výber kvalitnej širokej obuvi pre Vás úľavou a pocitom pohodlia.

Bohužiaľ neexistuje žiadna univerzálna tabuľka merania šírky, ktorá by Vám umožnila určiť, akú šírku potrebujete od akejkoľvek značky topánok. Sú značky, ktoré majú svoje špeciálne kopytá, vďaka ktorým sa vedia komfortne obuť aj zákazníčky s neštandardnejšími rozmermi. Treba len skúšať a skúšať. V ponuke Robel.sk Vám odporúčame zamerať sa na kolekcie značiek Gabor, Ara, Robel a Josef Seibel, ktoré širšie verzie svojich topánok používajú. V mnohých modeloch je k dispozícii vymeniteľná stielka, ktorá vyrovná prípadné rozdiely v šírke a výške nartu.

To, že ste zvolili správnu šírku topánky, zistíte tak, že skontrolujete, či najširšia časť chodidla (okolo bruška chodidla) dobre sedí v topánke bez toho, aby ste ju museli stláčať. Ak je topánka príliš široká, chodidlo sa posunie dopredu a päta sa zdvihne z topánky.

Ak topánka nie je dostatočne široká, topánky sa rýchlo roztiahnu a môžu sa v krátkom čase poškodiť.

Materiály, ktoré Vám ulahodia

Ak máte špeciálne nároky na šírku topánky, najviac Vám samozrejme poslúžia topánky z prispôsobivých materiálov ako koža a semiš. Majú istú dávku elasticity, vďaka čomu vedia nohu lepšie kopírovať ako „tvrdé“ materiály. Samotné chodidlo sa pritom počas dňa mení, noha naberá na objeme večer viac ako ráno, v horúčavách, s vlhkosťou.

Široká šírka topánok je jednoducho širšia verzia topánok štandardnej veľkosti, so širšími ako bežnými funkciami, ako je napríklad špička, ktorá dáva prstom dostatok priestoru. Široká obuv je zároveň hlbšia zhora nadol, s veľkorysým priehlavkom.  

Dobré topánky so širokou šírkou majú tendenciu byť hlbšie a sú širšie spredu dozadu, nielen v prednej časti chodidla, pretože široké chodidlá sú zvyčajne vyššie ako štandard. To znamená, že ak sú navrhnuté s popruhmi alebo šnúrkami, tieto prvky budú dlhšie ako zvyčajne, aby sa prispôsobili zvýšenému obvodu.  Vyhnite sa topánkam s úzkymi remienkami, ktoré otlačia chodidlo a vyvolajú nepohodlie. Vyberte si vhodné mokasíny, espadrilky, balerínky či slip-on obuv voľnejších strihov. Z módneho hľadiska treba povedať, že Vám nebudú svedčať topánky so špicatou alebo hranatou špičkou. Tento typ obuvi chodidlo opticky rozširuje a Vaše nohy vyzerajú zbytočne masívne.

Môžem nosiť široké topánky, aj keď nemám problém so šírkou nohy?

Ak Vám vyhovuje nosiť široké topánky, aj keď máte chodidlá štandardnej šírky, potom to nie je problém. V skutočnosti môže byť nosenie topánok širokej šírky s normálnymi chodidlami niekedy pohodlnejšie, keď idete na dlhé prechádzky.

To, či je alebo nie je dobrý nápad nosiť široké topánky so štandardnými chodidlami, závisí aj od aktivít, ktorým sa plánujete venovať.

Napríklad jednotlivcom s normálnou šírkou chodidiel sa neodporúča nosiť široké topánky, ak sa zúčastňujú športových aktivít, pretože by to mohlo spôsobiť pád či bolesti svalov.

Okrem toho, ak sú Vaše topánky príliš široké, je najlepšie vyhnúť sa chôdzi a behu po klzkom alebo nerovnom povrchu, pretože nohy môžu skĺznuť dovnútra topánky, k strate rovnováhy a pádom. Topánky bežného strihu sú v týchto prípadoch lepšou voľbou, jednoducho preto, že Vaše nohy držia lepšie.

Sú široké topánky lepšie pre ploché nohy?

Pokiaľ máte ploché nohy, môžete zo širších topánok prosperovať aj Vy. Nositelia s plochými nohami by sa mali vyhnúť obuvi s úzkou prednou časťou, nakoľko ploché nohy spôsobujú väčší tlak na oblasť prstov. Široké topánky môžu byť prevenciou pred kŕčmi v prstoch.

V každom prípade platí, že pre každú nohu sa dá vyrobiť správna topánka. Je dôležité dať si pri výbere obuvi poradiť. Sme si toho vedomí, preto sú predavačky v našich predajniach pripravené pri voľbe topánok Vám pomôcť. Aj pri nákupe v e-shope si môžete svoj tovar nechať dodať na predajňu a nový model si vyskúšať. Prinášame Dokonalosť k Vašim nohám.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia