Kategórie
 
 
 
 
 

Nízke ženy, vysoké opätky? Ako vyťažiť zo svojho výškového nedostatku?

Hovorí sa, že krása nepozná výšku, váhu ani proporcie. Hm, povedzme si, v ktorých dimenziách? Krása kvitne v každom veku, pri každom type postavy, avšak za predpokladu, že dodržiavame istý módny kódex. Ten platí tak pri výbere oblečenia ako aj pri výbere obuvi. A práve na tú  máme zaostrené!

Dnes sa budeme venovať špeciálne nízkym ženám a topánkam, ktoré sú pre ne vhodné. V prvom rade si rozlíšime ženy nízke –celkovo telesnou výškou a ženy „petit legs“, tie, ktoré majú krátke nohy. Krátke nohy nemusia znamenať nízku postavu, preto univerzálne rady pre obe skupiny neplatia. Možno Vám ale pomôžeme zaradiť sa prostredníctvom našich tipov.

Hoci by malo platiť, že nízke ženy majú aj malé číslo topánok 36-37, nie vždy je to tak a preto treba obuv vyberať s prehľadom. Pretože čím väčšie číslo, tým viac topánka naberá na objeme. A to v prípade malých žien nechceme!

Výška, farba aj dizajn – všetko sa ráta

Všetky vieme, alebo aspoň dedukujeme, že vysoké opätky nás robia opticky vyššími. Aby však vyvážili celú ženskú siluetu, treba myslieť na nasledovné:

Dôležitá je nielen výška, ale aj šírka podpätku. Čím je podpätok širší, tým je jeho vplyv na celkový imidž nízkej ženy negatívnejší. Nízke ženy by sa mali vyhýbať platformovým topánkam, klinovým podpätkom či „poníkovým“ podpätkom (pozn. Vysoké topánky s podpätkom pripomínajúcim kopyto). Skvelou alternatívou sú oproti tomu ihličkové podpätky a keďže nie sú nositeľné denne- aspoň pre väčšinovú populáciu, výborne ich nahradia topánky s blokovými podpätkami. Tie sú na jednej strane stabilné pri chôdzi a na strane druhej nohu nerozširujú a pridávajú jej výšku. Ďalším dôležitým faktorom je farba topánky.

Malej postave viac lichotia tmavšie odtiene, pretože na seba nepútajú pozornosť – a teda neprezrádzajú, že sú Vašou tajnou zbraňou na vylepšenie výšky. Nemusíte sa pritom báť, že si budete kupovať len čiernu alebo hnedú. Aj tmavé bordové farby či tmavomodrá spĺňajú svoj účel.  Zatiaľ čo odtiene béžovej a „nude“ prospejú dámam s kratšími nohami (ak sú zvolené vo farbe blízkej farbe pokožky) na optické predĺženie, s výškou ako takou veľa nenarobia. Také béžové baleríny budú síce pohodlné ale Vás ani Váš outfit nejako extra nevyzdvihnú.

Nízke ženy by sa okrem svetlých topánok mali vyhýbať aj extravagantným modelom.  Čím je model jednoduchší, tým lepšie „splynie“ s oblečením. Nemusí byť ale nepovšimnutý! Odporúčame sa ale vyhnúť nápaditým aplikáciam a doplnkom ako mašle, pracky, kvetinky, trblietky....

Remienok okolo členku. Ak máte nízku výšku a k tomu krátke nohy, vyhýbajte sa topánkam s remienkom okolo členku. Takéto sandále či lodičky sú síce sexy, ale na krátkych a nedajbože silnejších nohách pôsobia neohrabane. Ak  už sa remienka z akéhokoľvek dôvodu nechcete vzdať, nech je čo najtenší. Hrubé remienky urobia Vašim nohám medvediu službu a môžu vyzerať lacno až vulgárne.

Výška sáry by mala byť v primeranom pomere k výške opätku. Nízky ženy sa môžu inšpirovať známymi nízkymi celebritami ako sú Kylie Minogue, Shakira, Madonna. Tie často nosia vysoké čižmy na vysokých opätkoch. Nízkym ženám sa celkovo odporúča vyhnúť sa čižmám na plochej podrážke. Rovnaký negatívny vplyv majú aj unisex topánky, tenisky, ktoré majú vysoký zvršok a nízku podrážku. Kombinácia vysokého zvršku s plochým podpätkom nie je atraktívna a malým ženám skracuje nohu. Balerínky či Mary Janes topánky majú síce nízky zvršok a žiadny opätok – teda ten správny kombinovateľný pomer, výške nízkej nositeľky ale zvlášť nelahodia.

Správna obuv pre nízke ženy

Ako teda staviť na istotu a obuť si tie správne topánky, ak máte nízky vzrast?

Dokonalé topánky pre malé ženy sú tie s vysokým opätkom, čierne členkové čižmy na opätku (v jednej línii s dlhými úzkymi nohavicami), tmavé lodičky na stredne vysokých opätkoch, elegantné šľapky na vyššom podpätku. Odborníci radia ladiť najmä zimnú obuv  do jednej línie s nohavicami, čierne čižmy na čiernych nohaviciach nohám opticky pridajú dĺžku aj výšku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia