Kategórie
 
 
 
 
 

TEX- membrána v topánkach, o čo vlastne ide?

Nielen, ale najmä s príchodom zimy musíme pri výbere obuvi vždy myslieť na faktor, ktorý počas zvyšných mesiacov toľko neriešime – vodeodolnosť, vodotesnosť, vlhkosť a jej odpudivosť. Hoci sa tieto pojmy zdajú byť významovo identické, sú v nich malé odlišnosti a ak si chcete vybrať naozaj kvalitnú a správnu obuv, ako zákazník by ste sa mali na ne pýtať.

Práve s nástupom premenlivého počasia, kedy sa dážď, vietor, mráz a sneh striedajú v akomkoľvek poradí, túžime všetci po obuvi, ktorá nohy nielen hmotne zakryje, ale ich pred nepriaznivými vplyvmi aj ochráni. Nechceme mať hneď premočené topánky, zmrznuté prsty a podchladené chodidlá. V tejto súvislosti sa často skloňujú technológie- TEX-membrány, ktoré sú práve prevenciou pred týmito, so zimou spojenými, nepríjemnosťami.

Najznámejšia TEX- membrána

Najznámejšou registrovanou TEX- technológiou je, samozrejme GORE-TEX. Popri nej si však patent na „dýchajúce membrány“ osvojili aj ďalšie značky. V našom e-shope sa napr. okrem GORE-TEXu (má svoje zastúpenie v zimnej obuvi Ara) stretnete aj s J-TEXom (značka M&G) či ďalšími TEX- zvrškami (RiekerSkechers, Caprice). O čom vlastne TEX- topánky sú? Prečo ich potrebujeme?

V prvom rade môže byť TEX- membrána vodotesná, vodeodolná. Je to absolútna špička v ochrane proti vlhkosti. Oceníte ju na horách v trekingovej a športovej obuvi, v meste v nepremokavých snehuliach či jednoducho pri zmene počasia, kedy majú byť Vaše topánky „vodotesné“.  

S GORE-TEX technológiou sa stretávame aj pri odevoch v podobe nepremokavých vetroviek, viest, otepľovačiek. Nás však, samozrejme, zaujíma najmä kvalitná obuv. Kľúčom k úspechu je TEX-membrána, ktorá je tvorená miliardami pórov na centimeter štvorcový. Každý z týchto pórov je pritom 20 000-krát menší než kvapka vody. Vlhkosť teda nemá žiadnu šancu! TEX -membrána je však aj dômyselná, pretože spomínané póry sú na druhej strane 700-krát väčšie ako molekuly vodnej pary. To umožňuje ľahký únik potu. Materiál má dostatočnú priedušnosť a Vaše nohy komfort.

„Vodoodpudivá“ membrána sa popasuje s vlhkosťou podobne ako vodotesná, nie je však 100% prekážkou pre vstup vlhkosti. Využíva sa pri výrobe športového oblečenia, kde je potrebná ochrana proti vetru či občasným zrážkam, je tu však viac potrebný štýl a komfort, čomu sa výrobcovia prispôsobujú.

Vráťme sa ale naspäť k topánkam s GORE-TEX či J-TEX a pod.

TEX membrána je ultratenká vrstva medzi vonkajším materiálom topánky a koženou alebo vlnenou podšívkou v jej vnútri. Membrána je z vonkajšej strany vodoodpudivá, ale umožňuje únik vlhkosti v opačnom smere, teda z chodidla cez membránu von. Výsledkom je priedušnosť a zdravá klíma chodidiel. Ak by sme teda mali zhrnúť dôvody, prečo si zimnú, jesennú či jarnú obuv s touto technológiou vybrať:

1. Udržiava nohy v suchu a v teple

2. Odpudzuje vodu

3. Je maximálne priedušná

4. Vytvára zdravú klímu nôh

Starostlivosť o TEX- obuv

Zdôrazňovať, že TEX- obuv potrebuje správnu starostlivosť, aby správne slúžila, je už iba nosením dreva do lesa. Kvalitné topánky si chceme udržať. V prípade tohto druhu obuvi je dôležité používať impregnáciu bez silikónu, pretože silikón môže upchať póry TEX membrány a obmedziť dobrú klímu nôh. Vyberajte prostriedky, hydroizolačné produkty, vhodné na topánky a čižmy s TEX – membránou. Aby bola membrána plne funkčná, treba ju pravidelne čistiť a nenechávať zbytočne premoknúť. Mokrú obuv treba prirodzene vysušiť. Nikdy nie na radiátore či ohrievači, poškodzuje to TEX – a zároveň vysušuje a znehodnocuje kožu.   

Kožu možno ošetrovať včelím voskom v spreji, pretože sa ľahko dávkuje a zachováva elasticitu a skvelý vzhľad. Ten môže oživiť aj neutrálny lak na topánky.

Ak chcete zažiť skvelú TEX- obuv na Vašich uzimených nôžkach, stále máte šancu kúpiť si sezónnu obuv so super zľavami v našom e-shope. Už nie je na čo čakať!  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia