Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa starať o obuv a ako ju impregnovať?

 

Ktoré prípravky na ošetrenie obuvi potrebujete?

Viete ako sa starať o obuv z kože, semišu, či nabuku? Kým pri údržbe iných materiálov vám postačí aj obyčajná voda s mydlom, pri topánkach z pravej kože určite investujte aj do špeciálnych prípravkov na ich ošetrenie. Na trhu dnes už nájdete množstvo produktov. Niektoré sú určené len na určitý typ materiálu napr. kožu. Iné majú univerzálnejšie použitie.

Univerzálne sú aj impregnačné spreje, ktoré sa dajú použiť na každý typ obuvi. Koženú obuv však môžete impregnovať aj voskom alebo tukom. Podobné prípravky sú veľmi vhodné hlavne na topánky z hladkej kože. Impregnácia voskom nie je vylúčená ani pri topánkach z brúsenej kože, no počítať treba s tým, že obuv získa tmavší odtieň a vyšší lesk.

Okrem čistiacich prostriedkov, tukov, sprejov, pien a krémov, pridajte k svojej výbave aj dobrú kefu alebo čistiacu gumu na topánky. Proti plesniam a zápachu je dobrým pomocníkom aj antibakteriálny sprej do topánok.

Ako sa starať o obuv, ktorú práve nosíte?

Základom dobrej starostlivosti o obuv je jej pravidelné čistenie. Menšie nečistoty a prach zotierajte vlhkou handričkou alebo špongiou. Pri hrubších nečistotách môžete zapojiť aj kefu a čistiace prostriedky. Väčšinu topánok nemožno prať v práčke! Tú použite len vtedy, ak ste si úplne istí, že tým topánky nepoškodíte. Pri čistení nezabúdajte ani na vnútro topánky, kde sa často hromadí špina a zvyšky potu. Vnútro topánky preto z času na čas umyte handričkou namočenou v teplej vode. Niektoré vyberateľné stielky sa dokonca dajú prať aj v práčke.

Po vyčistení nechajte obuv dôkladne vysušiť. Vyhnite sa pritom priamym zdrojom tepla ako je radiátor, krb, alebo kachle. Takéto sušenie by mohlo topánky poškodiť. Oveľa lepšie je pomalé sušenie pri izbovej teplote, v dobre vetranej miestnosti, alebo sušenie na balkóne. Vždy dôkladne vysušte aj vnútro topánky! Tu môžete použiť aj staré noviny alebo elektronický sušič topánok. Ten oceníte hlavne pri zimnej zateplenej obuvi. Niektoré modely (tzv. ionizéri) navyše topánku nielen vysušia, ale aj dezinfikujú, či zbavia nepríjemného zápachu.

Ako impregnovať topánky?

Najjednoduchším na nanášanie je impregnačný sprej. Plechovku pred použitím dobre pretrepte. Emulziu následne nastriekajte na celý povrch topánky v rovnomernej vrstve. Sprej pritom nedržte príliš blízko topánky! Odporúčaná vzdialenosť je 20-30 cm. Celý proces môžete 2-3-krát zopakovať. Impregnácia bude vďaka tomu ešte efektívnejšia. Pozor, zápach spreju vám môže byť nepríjemný! Nepoužívajte ho preto v uzavretom priestore, ale radšej vonku, na balkóne alebo pri otvorenom okne.

Ak sa rozhodnete pre impregnáciu voskom, potrebovať budete aj mäkkú handričku alebo špongiu. Vosk nimi rozotrite po celom povrchu topánky. Osobitnú pozornosť venujte hlavne švíkom ako aj iným spojom a záhybom. Celú procedúru robte pri izbovej teplote. Ak sa vám vosk bude zdať príliš tvrdý nahriať ho môžete fénom. Po impregnácii nechajte topánky znovu dôkladne vysušiť.

Ako často impregnovať?

To závisí od viacerých faktorov. Hlavne pri zimných topánkach, ktoré bývajú častejšie v kontakte s vodou, odporúčame vykonať prvé ošetrenie čo najskôr, ideálne už na novej obuvi. Následne môžete impregnovať podľa potreby. Vo vlhšom prostredí niekoľkokrát do týždňa, v suchšom prostredí o niečo menej. Dôležitý je aj materiál topánky. Kým syntetický materiál nemusí byť takmer vôbec potrebné impregnovať, pri semiši je vhodná pomerne častá impregnácia.

Ako sa starať o obuv mimo sezóny?

Viete, že životnosť vašej obuvi dokáže ovplyvniť aj to, ako je uskladnená  v čase, keď ju nenosíte? Áno presne tak! Vždy ju preto odložte na suché, dobre vetrané miesto tak, aby mohla dýchať. Vyhnite sa pritom plastovým vreckám! Ich použitím zbytočne podporíte množenie baktérií a plesní. Topánky nenechávajte ani na priamom svetle. Mohli by vám vyblednúť. Do topánok môžete vložiť aj suché noviny alebo napináky obuvi. Lepšie si tak udržia svoj tvar. Pred pachom a plesňami ich zase ochránia pohlcovače pachov a vlhkosti, alebo aj jednoduché čajové vrecká.

Odpovede na otázky ako sa starať o obuv, ako impregnovať topánky a ako efektívne predĺžiť ich životnosť už poznáte. Máte doma hlavne tenisky? Prečítajte si aj návod Ako vyčistiť tenisky krok za krokom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia